Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Βάζουμε φραγμό στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας

Παρέμβαση στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης
Τετάρτη 16 του Δεκέμβρη, 3.30μ.μ., στο ισόγειο των Δικαστηρίων Θεσ/νίκης

Με νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα ή ψηφίζονται με τα νέα "προαπαιτούμενα" αυτές τις μέρες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδέχεται κάθε απαίτηση της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απελευθερώνοντας πλήρως σχεδόν (αφού μόνο το 25% των δανειοληπτών προστατεύεται υπό όρους) τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις ακόμη και της πρώτης κατοικίας (μετά τις 15 Φλεβάρη) για χρέη κυρίως προς τις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο.
Ειδικότερα δε με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1/1/2016, το 70% των λαϊκών κατοικιών κινδυνεύουν άμεσα από πλειστηριασμό, κυρίως από τις Τράπεζες. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του νέου Κώδικα δυσχεραίνεται πάρα πολύ η δυνατότητα αντίκρουσης, ακύρωσης ή και καθυστέρησης του πλειστηριασμού, ενώ πολλαπλασιάζονται τα πραγματικά έξοδα του οφειλέτη για τις παραπάνω ενέργειες. Το ακίνητο θα εκπλειστηριάζεται με τιμή πρώτης προσφοράς, αυτήν της εμπορικής και όχι της αντικειμενικής του αξίας. Δηλαδή ένα σπίτι με σημερινή αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, κατά μέσο όρο αξίζει περίπου 50.000 ευρώ. Κι ακόμα χειρότερα, τον καθορισμό της εμπορικής αξίας θα τον εκτιμά η κάθε Τράπεζα που έχει βέβαια συμφέρον να την κοστολογεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή. 
Έτσι αντί να ορίζεται η τιμή πλειστηριασμού στις 100.000 ευρώ, θα καθορίζεται περίπου στις 50.000 ευρώ. Αν ο πλειστηριασμός καταστεί άγονος και ματαιωθεί, δεν βρεθεί δηλ. κάποιος να «κτυπήσει» το ακίνητο σ’ αυτή την τιμή, θα γίνεται νέος πλειστηριασμός σε 14 ημέρες (από 40 ημέρες που ίσχυε μέχρι τώρα), με τιμή πρώτης προσφοράς το ½ της εμπορικής του αξίας, δηλαδή με 25.000 ευρώ περίπου. Αν και πάλι δεν βρεθεί υπερθεματιστής (δηλ. κάποιος να το «κτυπήσει» και να το πάρει), τότε το σπίτι θα βγαίνει και πάλι στον πλειστηριασμό, αλλά με τιμή ελεύθερη, δηλαδή «όσο πιάσει», που μπορεί να είναι ακόμα και 10.000 ή και 5.000 ευρώ. Μ’ αυτό τον τρόπο ο χαμηλόμισθος εργαζόμενος, ο απολυμένος, ο συνταξιούχος θα χάνει το σπίτι του στην κυριολεξία «τζάμπα» και θα συνεχίσει βέβαια να χρωστά στην Τράπεζα το υπόλοιπο ποσό.
Επιπλέον, με τις νέες διατάξεις, το ποσό του πλειστηριάσματος θα το παίρνει η Τράπεζα σε ποσοστό 65% μέχρι και 70% και αν μείνει κάποιο υπόλοιπο, αυτό θα το παίρνει η Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ. Μ’ αυτό τον τρόπο αν εκπλειστηριασθεί ένα ακίνητο και έχουν απαιτήσεις οικονομικές από τον οφειλέτη, εργαζόμενοι (από αποζημιώσεις απολύσεων, μη καταβολή δεδουλευμένων κλπ.) δεν θα πάρουν τίποτε, αφού προηγούνται Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Μετά απ’ όλα αυτά, είναι φανερό ότι ο νέος Κώδικας και οι διατάξεις του που αφορούν τους πλειστηριασμούς, είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα και προς το συμφέρον αποκλειστικά των τραπεζών, των τραπεζιτών και γενικά του μεγάλου ξένου και ντόπιου κεφαλαίου (χρηματοοικονομικού και αγοράς ακινήτων, κατά κύριο λόγο), που ουσιαστικά αυτοί υπέδειξαν και επέβαλαν την σύνταξη και εφαρμογή τους.

Το μόνο μέσο που μας μένει για ν’ αντιμετωπίσουμε και να σταματήσουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και γενικά της περιουσίας των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, είναι η ανυπακοή και αντίστασή μας σ' αυτή την πολιτική, που πρέπει να είναι αποφασιστική, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη.
Σήμερα παρά ποτέ είναι αναγκαίο να οργανωθούμε σε Συνελεύσεις-Πρωτοβουλίες-Επιτροπές Κατοίκων σε κάθε γειτονιά, που (μαζί με την αντιμετώπιση των άλλων συνεπειών της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής) θα υψώσουμε τείχος απόρθητο απέναντι στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, είτε στα δικαστήρια και τις σχετικές διαδικασίες τους είτε σε κάθε προσπάθεια να διωχθεί λαϊκή οικογένεια από το σπίτι της.
Μέσα από το συντονισμό του κινήματος γειτονιάς σε επίπεδο πόλης και πανελλαδικό αλλά και τον κοινό βηματισμό με το εργατικό κίνημα και τα αγωνιστικά σωματεία των εργαζόμενων κάθε χώρου, οργανώνουμε την πάλη μας και διεκδικούμε:

  • Απόλυτη προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κανένας πλειστηριασμός, κανένα λαϊκό σπίτι σε χέρια τραπεζίτη ή κράτους. Νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας από τράπεζες και από το κράτος (εφορίες – οργανισμούς – ταμεία).. 
  • Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες των μακροχρόνια ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Κούρεμα των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και απαλλαγή τους από το δάνειο όταν έχει εξοφληθεί ήδη το κεφάλαιο. 
  • Επιδότηση ενοικίου, παραχώρηση κενών κατοικιών (από τα χιλιάδες άδεια ακίνητα δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου). Λειτουργία στεγαστικής πίστης σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. και επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Η στέγη δικαίωμα όλων!

  • Ενέργεια και νερό είναι κοινωνικά αγαθά για είναι για όλους. Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος και νερού. Μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος, νερού, πετρελαίου, φυσικού αέριου. 
  • Εθνικοποίηση-κρατικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και λειτουργία τους με εργατικό–λαϊκό έλεγχο και για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Κατάργηση των φόρων της πρώτης κατοικίας και της φοροληστείας του λαού. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Να πληρώσει το κεφάλαιο για την περιουσία και τα κέρδη του.
  • Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών, της εκκλησίας, των βιομήχανων, των τραπεζών και των κάθε λογής «επενδυτών» και τα μεγάλων εισοδημάτων. Να πληρώσουν ΤΩΡΑ οι μεγάλοι φοροφυγάδες, οι μεγάλοι οφειλέτες του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Κατάργηση του αντιλαϊκού Κώδικα Πολιτικής  
Μόνο έτσι μπορούμε να σώσουμε το σπίτι μας, το σπίτι συγγενών, φίλων και συμπολιτών μας, αφού όλοι μαζί σφαγιαζόμαστε απ’ όλα τα αιμοσταγή και λυσσαλέα μνημονιακά μέτρα, που απομυζούν τη ζωή μας, την αξιοπρέπειά μας και μας φτωχοποιούν ανεπανόρθωτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου