Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας!

[Ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης 
"ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης"]

Αλληλεγγύη! 
Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης
για τους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
Προσπαθώντας να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και την καταστροφή που έφερε στη χώρα τους, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κάθε ηλικίας φτάνουν καθημερινά στη χώρα μας. Κι αν ξέφυγαν από τις βόμβες και τον πνιγμό στη διαδρομή, βρίσκονται πάλι αντιμέτωποι με νέους κινδύνους, αφού οι χώρες της Ε.Ε. ύψωσαν φράκτες κι έκλεισαν τα σύνορα τους. Η Ε.Ε. μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να ελέγξουν τις ζώνες επιρροής, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και να ξαναμοιράσουν τον κόσμο, προκαλούν πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις με την ένταση των φυλετικών και θρησκευτικών ανταγωνισμών, την καλλιέργεια του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας και τη στήριξη των ισλαμοφασιστών του ISIS και οργάνωνουν ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις. Και ενώ οι ίδιοι προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, χαρακτηρίζουν την προσφυγιά και τη μετανάστευση παράνομη. Όχι μόνο δεν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν εφαρμόζουν τις διεθνείς συνθήκες για την παροχή ασύλου αλλά υλοποιούν ρατσιστικές, ξενοφοβικές πολιτικές: "φυλάνε” τα σύνορα από τους πρόσφυγες, κάνουν αυθαίρετη διαλογή των προσφύγων και απελάσεις, φέρνουν τα πλοία του ΝΑΤΟ να συνδράμουν σε επαναπροωθήσεις...

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση φραστικά καταγγέλλει τις ακραίες ρατσιστικές φωνές, αλλά εναρμονίζεται πλήρως με την πολιτική της Ε.Ε. Αποδέχεται την πολιτική των κλειστών συνόρων, τον έλεγχό τους από τη Frontex και τον εγκλωβισμό των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, χωρίς να παίρνει (ούτε καν να διεκδικεί) τα αναγκαία κονδύλια για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαμονής τους. Καλωσορίζει τα πλοία του ΝΑΤΟ και διατηρεί τις βάσεις αυξάνοντας την εμπλοκή της χώρας στην πολεμική ένταση. Συναινεί στη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και συνάπτει συμφωνία με την κυβέρνηση της Τουρκίας που βομβαρδίζει τους Κούρδους εντός και εκτός των συνόρων της, δημιουργώντας νέα κύματα προσφύγων. Κατευθύνει την όποια χρηματοδότηση αντί για δομές φιλοξενίας και πρόνοιας σε δομές και κατασταλτικούς μηχανισμούς. Εφαρμόζει τις πολιτικές διαλογής, εγκλεισμού και απελάσεων με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες είναι ήδη φυλακισμένοι και προς απέλαση, να δημιουργούνται νέα κέντρα κράτησης και κλειστοί χώροι συγκέντρωσης, ενώ οι “ελεύθεροι” στοιβάζονται χωρίς στoιχειώδεις συνθήκες διαμονής και σίτισης, χωρίς επαρκείς χώρους καθαριότητας και υγιεινής ούτε καν νερό αλλά και χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας για ενημέρωση, περίθαλψη, μετακίνηση και προστασία για να μην πέφτουν θύματα διακινητών, εφοπλιστών και κερδοσκόπων. Η Ειδομένη, με τη συνειδητή απουσία της πολιτείας, μετατρέπεται καθημερινά σε ένα σύγχρονο κολαστήριο των λαών.
Μοναδικό φωτεινό σημάδι ελπίδας, απέναντι σ' αυτή την απάνθρωπη πολιτική κυβερνήσεων και Ε.Ε., το τεράστιο λαϊκό κύμα αλληλεγγύης μέσα από σωματεία, συλλογικότητες κι απλούς πολίτες. Ξεπερνώντας την ξενοφοβική και ρατσιστική προπαγάνδα, χιλιάδες αλληλέγγυοι στέκονται στο πλευρό των προσφύγων, έχοντας μνήμες από προσφυγιά και μετανάστευση αλλά και γνωρίζοντας τι σημαίνει αγώνας για την επιβίωση στα χρόνια της κρίσης. Παίρνουν θέση στον αγώνα για να φτιάξουμε έναν κόσμο χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση, έναν κόσμο που θα μας χωράει όλους, που κανένας δεν θα αναγκάζεται να ξεριζωθεί από τον τόπο του, να γίνει πρόσφυγας ή μετανάστης.
Γίνεται φανερό, ειδικά μετά την πρόσφατη σύνοδο και τη συμφωνία της Ε.Ε. με την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ενώ τα κύματα των προσφύγων θα πυκνώνουν, όσο δεν τερματίζεται ο πόλεμος, οι βομβαρδισμοί και οι επεμβάσεις. Το προσφυγικό, όπως και όλα τα μέτρα και οι πολιτικές που επιβάλλονται στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων (ανεργία, αντι-ασφαλιστικό, φόροι και πλειστηριασμοί, κατάργηση κοινωνικών δικαιωματων σε υγεία-παιδεία-πρόνοια κ.ά.) δείχνει πως η Ε.Ε. δεν έχει και δεν μπορεί να έχει κανένα ανθρώπινο πρόσωπο, αποτελεί απλά και μόνο θεσμό εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Δείχνουν ταυτόχρονα την ανάγκη, πριν γίνουμε όλοι πρόσφυγες ή μετανάστες, να αμφισβητηθεί και να ανατραπεί συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική που δε δίνει δεκάρα για τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά και να αναπτυχθεί ένα λαϊκό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που απαιτεί να σταματήσει ο πόλεμος, οι βομβαρδισμοί και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. αλλά και κάθε εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σενάρια.
Μόνο η λαϊκή κινητοποίηση, διεκδίκηση και αλληλεγγύη μπορεί να πετύχει μια άλλη αντιμετώπιση του προσφυγικού και να φέρει τέλος στην απάνθρωπη και ρατσιστική μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών. Να διεκδικήσουμε να ανοίξουν τα σύνορα και να μπορούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φτάσουν στον προορισμό τους και ταυτόχρονα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Στους Αμπελόκηπους, τη Δυτική Θεσσαλονίκη αλλά και όλη την πόλη υπάρχουν πολλά πρώην στρατόπεδα με δεκάδες άδεια κτίρια, υπάρχουν κλειστά και εγκαταταλειμμένα καπνεργοστάσια, αποθηκευτικοί και επαγγελματικοί χώροι αλλά και δημόσιες ή ιδιωτικές δομές υγείας και πρόνοιας (νοσοκομεία-κλινικές, γηροκομεία κ.ά.) που μετά την επισκευή τους, με τη συνδρομή των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας, μπορούν να αξιοποιηθούν ως ξενώνες προσωρινής διαμονής και ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα (αλλά και όσων άπορων-άστεγων οικογενειών Ελλήνων το έχουν ανάγκη).
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, εκφράζοντας τη συνείδηση του λαού της περιοχής μας που ξέρει από πολέμους, κατοχή, προσφυγιά και μετανάστευση, να δηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Να διαθέσουμε ένα από τα κτίρια του πρώην στρατοπέδου “Μ. Αλέξανδρος” και/ή όποιο άλλο κτίριο στην περιοχή μας θεωρηθεί κατάλληλο για τη δημιουργία μικρού ξενώνα προσωρινής διαμονής και ανοικτής φιλοξενίας προσφύγων, μεταναστών και γηγενών απόρων-αστέγων. Παράλληλα και με τη συνδρομή των αλληλέγγυων κατοίκων της περιοχής, μέσα από τα σωματεία και τις συλλογικότητές τους, να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσής τους (στέγαση, σίτιση, περίθαλψη κ.ά.).
Ταυτόχρονα απαιτούμε από την κυβέρνηση, αντί να διαθέτει κονδύλια για φράκτες, στρατόπεδα συγκέντρωσης και μηχανισμούς καταστολής, αντί να εκχωρεί δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας σε ιδιωτικές εταιρίες και να χρηματοδοτεί τις αμαρτωλές Μ.Κ.Ο., να διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια για τη δημιουργία μικρών ξενώνων ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων, μεταναστών και αστέγων, μέσα στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικό έλεγχο καθώς και δημόσιων δομών πρόνοιας, κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης και προσλήψεις προσωπικού σε αυτές. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση, Ε.Ε. και μεγάλο κεφάλαιο.

Μαζί με όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα αλληλεγγύης απαιτούμε-αγωνιζόμαστε για:

  • Να ανοίξουν τώρα οι συνοριακές δίοδοι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Ασφαλής, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης, της φτώχειας. Εφαρμογή συνθηκών για παροχή ασύλου. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής-επαναπροώθησης της Frontex. Να φύγουν τα πλοία του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να πέσει ο φράχτης του Έβρου.
  • Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. Όχι στον εγκλεισμό και την γκετοποίηση των προσφύγων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα hot spot και τα μέτρα διαλογής.
  • Προστασία των προσφύγων και μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης - Πρόνοια, φροντίδα και πρόσβαση στην εκπαίδευση για τους ανήλικους.
    Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου